onsdag 11 februari 2015

Vik egna askar med Martha Stewart Scoring Board/ Fold boxes with Martha Stewart Scoring Board

 Det finns många bra verktyg som till exempel Punch Boards från We R Memory Keepers när man vill vika egna askar. Men ibland när jag vill ha ett väldigt precist mått brukar jag vika askar med hjälp av Martha Stewart Crafts Scoringboard. Till asken som jag visar idag använder jag Martha Stewart Crafts Mini Scoring Board. Bestäm hur stor botten på din ask skall vara och hur höga kanter du vill ha. Skär sedan till ett papper där du plussat ihop måtten. Biga runtom måtten på din botten.

***
There are many good tools if you want to make boxes. For example them from We R Memory Keepers called Punch Boards. But sometimes when I want a box in a very specific measure I like to use Marta Stewart Crafts Scoring Boards. For the box I´m showing today I used the Martha Stewart Mini Scoring Board. Decide hos large the base of your box should be and how high your walls need to be. Cut a paper where you have added all your measurements. Score around your base or bottom.

 Klipp jack som bilden visar i dina bigade veck. Använd gärna ett Bigarblad när du viker upp alla kanter.

***
Cut as my image shows in your scored folds. Use a Bone Folder when you fold up all the edges.

 Jag använder helst någon typ av dubbelhäftande tejp när jag gör askar. Det fäster direkt och knölar inte till pappret. 

***
I like to use doublesided tape when I make boxes. It attaches immideately and don´t wrinkle the paper.

 Gör locket till asken på samma sätt men gör locket 4 mm större och kanterna lägre. Jag brukar göra mina kanter cirka 1,5 centimeter.

***
Make the lid the same way taht you did the box. You need to add about 4 millimeter and make the edges a bit lower. I usually make my edges 1,5 centimeters.

 Min Scoring Board är i tum och om jag behöver mäta i exakta centimeter lägger jag bara en linjal vid kanten på papprets lodräta del och passar in linjalen så att jag bigar på rätt ställe.

***
My Scoring Board is in inches so if I need to measure in exact centimeters I only use a ruler. I put the ruler at the vertical end of my paper. Then I fit the paper so I score at the right spot.

 Nu har jag en färdig ask där locket passar perfekt! Det finns plats för ett lager papper som jag vill dekorera min ask med.

***
Now my box is finnished and the lid fits perfectly! It´s also room for paper that I want to embellish my box with.

 Mät alla kanter på asken noga och skär till mönstrat papper. Fäst med dubbelhäftande tejp. Om du vill att hörnen skall bli fina fäst först långsidorna så här. Skär sedan till kortare bitar till kortsidorna och fäst dem lite omlott.

***
Measue all edges on the box and cut out the patterned paper. Attatch with doublesided tape. If you want nice and neat corners dress the long sides of the box first as my photo shows. Then you cut the paper for the short sides and attach them a little bit overlapping.

 Nu har vi en ask med fin utsida men jag dekorerar alltid mina insidor också. Du får en stadigare ask och dessutom kan du dölja små skönhetsfel från vikningen. Det ser ju såklart väldigt fint ut också!

***
Now we have a box with a nice outside but I always embellish the inside of the box also. You get a steady box and you can also hide small flaws from the folding. And of course it looks very nice!

 För att få snygga hörn på insidan av asken mäter jag och bigar hörnen. Jag gör insidan som på utsidan med de överlappande bitarna.

***
I measure and score to get nice corners for the inside of the box. I also use the same technique with the overlapping pieces as I did with the outside of the box.

 Sådär! En alldeles handgjord ask. Enkelt och personligt.

***
Alrighty! Now we have a handmade box.Very easy and very personal.


Materiallista/List of supplies
Martha Stewart Crafts Mini Scoring Board 42-05013
Martha Stewart Crafts Paper Trimmer M281055
Scrapbook Adhesives EZ Runner Perm 01644-6
Bazzil Classic White T10-1005
Bazzil Classic Kraft T9-960
My Minds Eye Record It Follow Your Heart 6x6 paper Pad REC111
Martha Stewart Crafts Pink Bone Folder 42-05001

Ni hittar allt material hos våra Återförsäljare/Retailers.

Kramar från Ulrika aka LillBlomman!


1 kommentar:

  1. Tack, vilka bra tips. Jag har svårt att få till snygga hörn och så glömmer jag att jag ska dekorera asken också så det har hänt att jag varit tvungen att göra nytt lock då det första blivit för litet.

    SvaraRadera

Besökare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...