Fortsätt till huvudinnehåll

Tutorial: krackelerad lampfot - Crackle Effect on a lampstand

Jag hittade en fin lampfot i trä på loppis men originalfärgen passar inte hemma hos mig så jag målade om den. Här nedan visar jag de olika stegen, det är jätteenkelt att få den fina, krackelerade effekten. :)

**********

I found a really nice lampstand at a fleamarket the other day. It didn't really come together with the rest of the things in my house so I just re-painted it. Down below are some pictures from the process of how you easy make a nice crackle effect.Så här såg lampfoten ut innan.

*********

Pre-painted lampstand.


Jag målade den tre gånger med vit Gesso för att få en bra grund.

*********

I painted the lampstand three times with White Gesso.


Låt alla lager torka ordentligt! Är färgen fuktig i något lager så kommer krackeleringen inte att funka.

********

Let all the layers dry properly, if some of the layers are still wet, the Crackle Effect will not work.


Jag målade ett lager med en metallic-färg i kulören Titanium.

*********

I painted the lampstand with a metallic paint in the colour Titanium.


Åter igen, TORKA! :) Sedan målade jag hela foten i ett ordentligt lager krackeleringslack. Ju tjockare lager, desto större sprickor.

********

Once again: let it dry! :) Then I painted the lampstand with a thick layer of Crackle Effect. The thicker layer, the bigger crackles.


När lacket torkat, i minst 24 timmar, så är det dags för sista lagret och jag valde vit Gesso igen. Detta lager måste på snabbt som attan och bara i ett lager! Målar du på samma ställe två gånger så kommer du får med all färg och det blir inte snyggt.

***********

When the crackle effect has dried, at least for 24 hours, it's time for the last layer and I chosed white Gesso again. Paint quick and in just one layer. If you will paint twice in the same spot, you will remove all the paint and it's not gonna look nice. Efter att lampfoten torkat ordentligt så lade jag på ett lager klarlack för att få en glansig yta.

*******

At last: a layer of clearcoat for a shiny surface, when the lampstand as dried properly.Material
Martha Stewart Craft Paint Gesso Primer White PL32314 
Martha Stewart Craft Paint Satin Finish PL32198 
Martha Stewart Craft Paint Fine Crackle Effect PL32200 
Martha Stewart Craft Metallic Titanium PL32993
Martha Stewart Craft Paint Large Brush Set 4pc PL32245 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Silhouette Studio v.4 - vacker design och nya funktioner

Helena är en av våra nya bloggare på Silhouette Sverige . Idag har hon gjort sitt första inlägg på bloggen : Har du inte uppdaterat till Silhouette Studio v.4 än? Då är det god tid att göra det nu! Efter veckor har testning finns nu den nya versionen tillgänglig på  Silhouette Americas Software-sida  och det utlovas en hel del nya funktioner. Du behöver dock inte vara orolig att kanske just din favoritfunktion saknas – v.4 gör samma saker som v.3, det är bara lite snyggare och bättre! Se här till exempel - säg den som inte vill mötas av vacker körsbärsblom varje gång man startar programmet! Väl inne i programmet kan du gå till "Inställningar" och under "Display" välja det tema som passar just dig och din arbetsplats bäst. Föredrar du kanske att arbeta med vit bakgrund och grått tema? Bara att pröva dig fram. För att läsa hela hennes inlägg, gå till Silhouette Sverige!

Mer inspiration med silikonformar och stenciler

Med en limpistol och silikonformar gör du snabba och enkla dekorationer. Jag har visat det tidigare i detta inlägg från april  och i detta inlägg från mars. Jag har även en kort video där jag visar hur det går till. Klicka här för att komma till videon. Detta är dagens alster och med det tänker jag även tacka för mig här som DT hos Hobbyworld. Jag har bestämt mig för att avsluta mitt uppdrag efter 5 år. Jag har varit med sedan starten och det har varit många roliga år. Men nu väntar nya utmaningar. Till ramarna har jag använt silikonformar från Martha Stewart tillsammans med Vaessen limpistol . Rosorna är också en silkonform, de kommer från Mod Podge . Just dessa finns tyvärr inte i shopen, men det finns andra silkonformar att använda. Bakgrunden är gjord med en stencil från Carabelle Studio som heter Ecriture á la Plume och Modeling Paste . Allt limmades fast på kortbasen och målades med svart gesso och sen borstade jag på olika nyanser av Mica pulver. H

Snabbpysslat med decoupage

Jag gillar att plantera blommor i gamla plåtburkar, det är ett kul sätt att ge burkarna lite extra liv. I denna har det varit oliver. Den fick snabbt ett nytt utseende med decoupagepapper från Craft Consortium . Decoupage är ett roligt och enkelt sätt att snabbt få ett nytt utseende. För att burken ska tåla att stå utomhus, lackade jag den med Mod Podge Outdoor, som är ett decoupagelim . Har inte ännu planterat något i den, för det har varit för kallt. En bra pensel är ett måste och Martha Stewart har fina, mjuka penslar som ej tappar hår . Min burk fick en extra dekoration i form av en topper från Marianne Design . Denna heter Matties Wild Flower. Materiallista: Decoupagepapper Decoupagelack Pensel Tack för titten!